.......................DaShiLaR piLoTs..........................................................................................................................


Fact sheet

CREDITS :
Benjamin Beller

PROJECT :
Hutong Cinema / Hutong Bathhouse / Greeners Center / Mini Children Palace

SITE :
Beijing // Dashilar // 28 Tan'Er Hutong

STATUS :
Research

SIZE : 200 m2

COMMISSION :
Beijing Dashilar plateforme

BUDGET : NA

..........................................................................................................................

BaO was invited by the Dashilar plateform to propose ideas for the redevelopment of a small courtyard located at Tan’Er hutong nª28. One of the studio’s preliminary desire was to develop projects that would focus on programs providing community service and home-shop types of activity. The following sketch-projects are the results of a two weeks brainstorming and thus are not to be understood as fully developed solutions.

The early stage of the project should be one of opening-up of possibilities, of empirical experiments that become support for discussions with the Dashilar plateform, the courtyard’s co-inhabitants, the community, and the wider public. Since we felt it was much too early and maybe even risky to jump and “decide” too fast what will happen on this site, we decided to set-up a series of 4 different scenarios, 4 different programs that would each create different situations, bring-up different questions, and suggest different answers: the Mini Chldren Palace, the Tan'Er Movie Theatre, the Tan'Er Bathhouse, and the Hutongs greeners center. Each proposal focus on setting-up new and maybe unexpected programmatic conditions from which new and maybe unexpected architectural forms could derive.

..........................................................................................................................

BaO was asked to implement a temporary project during the Beijing Design Week that would test-drive some of the ideas put forward in the pilot projects. The Cinemhouse installation was thus conceived as an experiment that could playfully help open-up the longer-term discussion on what we can and what we cannot do in the Beijing hutongs. The temporary transformation of the Tan’Er hutong nª28 small courtyard into a semi-outdoor amphitheater would have acted as a neighborhood micro-infrastructure for collective actions where film screenings, theater workshops, talks were to be organized. It would have been a place where the simple possibility of gathering was endorsed, celebrated, and encouraged. Unfortunately, the realization of the CinemHouse for the BJDW2015 was canceled last minute by the organizers.